Τετάρτη 21 Μάρτιου 2018

Eρέτρια

«Ανάπτυξη και Ανθρώπινη Πολιτική» – Aπολογισμός του δημάρχου Ερέτριας Βασίλειου Βελέντζα για το 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/12/13

«Ανάπτυξη και Ανθρώπινη Πολιτική» – Απολογισμός του δημάρχου Ερέτριας Βασίλη Βελέντζα για το 2013

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Εύχομαι από καρδιάς στον καθένα από εμάς το 2014, να γιατρέψει σε προσωπικό επίπεδο τις πληγές που μας άνοιξε το 2013 και να θέσει τα θεμέλια για μια νέα ζωή, με υγεία, πνευματικότητα και δημιουργικότητα. Ο χρόνος που πέρασε ήταν για το Δήμο Ερέτριας μια δύσκολη αλλά δημιουργική χρονιά καθώς “πληρώσαμε” τις “αμαρτίες” του παρελθόντος και γυρίσαμε μια νέα σελίδα. Το νέο κεφάλαιο  φέρει το όνομα “Ανάπτυξη και Ανθρώπινη Πολιτική”.

Λίγες ώρες πριν να φύγει το 2013, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω έναν μικρό απολογισμό για το Δήμο Ερέτριας. Ο Δήμος μας παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, όχι μόνο κατάφερε να εξορθολογήσει τις δαπάνες του, να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του αλλά και να προωθήσει το αναπτυξιακό του έργο.

Σύμφωνα με το  Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ερέτριας για το 2014, τα συνεχιζόμενα μεγάλα και μικρότερα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα του Δήμου, αγγίζουν τα 1.7 εκατομμύρια ευρώ.

Ξεκίνησε και συνεχίζεται το αποχετευτικό δίκτυο της Αμαρύνθου που φτάνει μέχρι το Γυμνό. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο για το Δήμο μας καθώς με την ολοκλήρωσή του, όχι μόνο αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους συνδημότες μας. Οι εργασίες στο Γυμνό έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, η Αμάρυνθος βρίσκεται σε καλό στάδιο, ενώ κατατέθηκε η πρόταση για χρηματοδότηση του εσωτερικού δικτύου της Άνω Βάθειας. Η δημοπράτηση του εργοστασίου επεξεργασία ς των λυμάτων (ΕΕΛ) είναι στο τελικό της στάδιο, δίνοντας πλέον την βεβαιότητα ότι τους πρώτους μήνες του 2014 θα έχουμε ανάδοχο για την έναρξη του έργου.  

Με γοργά βήματα προχωρά και το αποχετευτικό της Ερέτριας. Ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου, ενώ αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης από το ΕΠΕΕΡΑ για να δημοπρατηθεί το έργο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.   

Βάλαμε στοίχημα να προχωρήσει η αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων και συνεργαζόμαστε με την ΕΤΑΔ για την κατάρτιση των όρων δημοπράτησης για το διεθνή διαγωνισμό.  Επίσης, “βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο” και στέλνουμε την υπόθεση του “Κλειστού” Γυμναστηρίου της Άνω Βάθειας, στη Δικαιοσύνη.

Έχουμε στόχο την συνολική ανάπλαση της παραλίας της Ερέτριας που θα δώσει οικονομική ανάσα σε ολόκληρη την Εύβοια. Παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε από συμφέροντα που ήθελαν τον τόπο μας να παραμένει βυθισμένος οικονομικά, εμείς δεν τους κάναμε το χατίρι. Αντιμετωπίσαμε την αδικαιολόγητη και συστηματική άρνηση του πρώην Λιμενικού Ταμείου Ερέτριας, να παραχωρηθεί η παραλία στο Δήμο και στους Δημότες, για λίγα χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει η συνολική ανάπλασή της. Τελικά, βρήκαμε ευήκοα ώτα στον  νέο  Οργανισμό Λιμένων Εύβοιας και υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση παραχώρησης για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Έτσι, ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπλασης της παραλίας της Ερέτριας και κατατέθηκε ο φάκελος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την χρηματοδότησή του.

Με μικρά όμως έργα αρχίσαμε να βελτιώνουμε την εικόνα των  πόλεων του Δήμου μας. Στην Ερέτρια προχωρήσαμε στην ανάπλαση της Πλατείας Λουτρών και επισκευάσαμε το σιντριβάνι στην Πλατεία Ηρώου. Στην Αμάρυνθο ανακατασκευάσαμε το χαλασμένο ρολόι, σημείο αναφοράς της περιοχής. Επίσης, με ενέργειές μας, το κτήριο του ΕΟΤ που στέγαζε το Δημαρχείο Ερέτριας, παραχωρήθηκε στο Δήμο και ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες η ανακαίνισή του. Ανακαινίσαμε, επίσης το παλιό ΚΑΠΗ και στεγάσαμε εκεί τι υπηρεσίες του Δήμου Ερέτριας.

Επίσης, προχωρά η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ήδη ο Δήμος Ερέτριας προμηθεύθηκε δύο καινούργιους κινητούς σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και ένα καινούργιο ρυμουλκό, μέρος του εξοπλισμού του ΣΜΑ.

Προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την αναβάθμιση – ανακατασκευή τεσσάρων παιδικών χαρών του Δήμου με την προμήθεια και τοποθέτηση παιχνιδιών, δαπέδων  καθώς και ανάπλασης του χώρου. Είναι επίσης σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό, τηλεμετρία και αυτοματισμό των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Ερέτριας. Έργο που θα εξοικονομήσει χρήματα από την σπατάλη, αλλά θα εξασφαλίσει και την άριστη ποιότητα του νερού που διατίθεται για χρήση στο δήμο μας.   

Μέχρι σήμερα, έχουμε αποπληρώσει τα περισσότερα χρήματα από τις παλαιές οφειλές προς ιδιώτες των Καποδιστριακών Δήμων Αμαρυνθίων και Ερέτριας. Πρόκειται για οφειλές που άγγιζαν περίπου τα 972.000 ευρώ και που λόγω της κακοδιαχείρισης και της αλόγιστης σπατάλης είχαν βυθίσει στην ύφεση, κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Μέχρι σήμερα εξοφλήθηκαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου Ερέτριας (750.838,96 ευρώ)  και είναι θέμα ημερών για να γίνει η αποπληρωμή και των υπόλοιπων οφειλών.

Αναπτυξιακή πολιτική χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο και πολιτισμό δεν νοείται. Το Καλοκαίρι δώσαμε έμφαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες οι οποίες τέθηκαν υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Ο Δαφνηφόρος Απόλλων» του Δήμου Ερέτριας.  Δύο μήνες με περισσότερες από τριανταοκτώ εκδηλώσεις, είναι ο απολογισμός της διοργάνωσης «Πολιτιστικό  Καλοκαίρι 2013». Επίσης, διοργανώσαμε με την ΕΛΠΑ το 1ο Ράλλυ Αμαρύνθου.  Για το υψηλό επίπεδο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων βραβεύθηκε ο Δήμος Ερέτριας, μέσω του δημάρχου, από τον Ελληνικό Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων  καθώς  και από το Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό “Το Καφενείο των ιδεών”.

 “Παγώσαμε” τα Δημοτικά Τέλη για το 2014 σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου Ερέτριας και εγκαίρως συστήσαμε επιτροπή για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στις οικογένειες που έχει διακοπεί η παροχή του. Τις γιορτινές μέρες που διανύουμε ο Δήμος Ερέτριας διανέμει στους οικονομικά ασθενείς συνδημότες μας 250 πακέτα με κρέας καθώς και τρόφιμα στους δικαιούχους με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήδη προχωρά η δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Ιατρείου.

Επίσης, μέσω των δύο Σχολικών Επιτροπών καλύπτουμε τις ανάγκες των σχολείων και όλα τα σχολικά κτήρια έχουν εφοδιαστεί έγκαιρα με πετρέλαιο. Ο«Δαφνηφόρος Απόλλων»  με στόχο να στηρίξει όλες τις οικογένειες του Δήμου Ερέτριας, αποφάσισε να μειώσει το μηνιαίο κόστος των τροφείων στους δύο παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Από 60 ευρώ που ήταν πέρυσι η μηνιαία εισφορά, φέτος μειώθηκε στα 50 ευρώ. Ενώ όσες οικογένειες έχουν και δεύτερο παιδί, η εισφορά  μειώνεται κατά 50% και διαμορφώνεται στα 25 ευρώ. Δημιουργήσαμε ΚΑΠΗ στην Ερέτρια, μακροχρόνιο αίτημα πολλών δημοτών μας και μεταφέραμε τα Περιφερειακά Ιατρεία σε κεντρικό σημείο της πόλης, ώστε να εξυπηρετούνται και οι γεροντότεροι συνδημότες μας.  Ολοκληρώνεται η οργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Αμάρυνθο και πολύ σύντομα θα ανοίξει “τις πύλες της” για χρήση από όλους τους δημότες.

Εκτός όμως από όλα αυτά, καταφέραμε ο Δήμος μας να είναι πλέον γνωστός στο πανελλήνιο με δημοσιεύματα εντός αλλά ακόμη και εκτός Ελλάδος, όχι για αρνητικά γεγονότα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά  για το αναπτυξιακό μας όραμα, που βασίζεται στην βαριά παρακαταθήκη της ιστορίας μας και στην προοπτική μας για ένα καλύτερο αύριο.

Το γραφείο μου είναι ανοιχτό σε όλους τους δημότες. Περιμένω τις προτάσεις σας για το νέο Δήμο Ερέτριας που οραματιζόμαστε. Με βαθειά συναίσθηση του καθήκοντος και αίσθημα ευθύνης, διαχειριζόμαστε το δύσκολο σήμερα και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο, για μας και τα παιδιά μας. 

 Χρόνια Πολλά. Καλή χρονιά, ενωμένοι, με αγάπη για το συνάνθρωπο με ευγενή συναισθήματα.

 

                                                                                            Ο δήμαρχος Ερέτριας

                                                                                              Βασίλειος Βελέντζας.

 

 

 

Αναγνώστηκε 736 φορές

Print Friendly, PDF & Email