Παρασκεύη 21 Σεπτέμβριου 2018

Eρέτρια

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ – ΕΛΤΑ Έκδοση επετειακού γραμματοσήμου για την Αμαρυνθία Αρτέμιδα.

Θετικά ανταποκρίθηκε η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην πρόταση του Δήμου Ερέτριας μέσω επιστολής που απέστειλε η Δήμαρχος Ερέτριας  Αμφιτρίτη Αλημπατέ, για την έκδοση επετειακού γραμματοσήμου με θέμα την ιστορική ανακάλυψη του ιερού της Αμαρυνθίας Αρτέμιδας.

Σκοπός της έκδοσης είναι να τιμηθεί να δημοσιοποιηθεί και προβληθεί μέσω της κυκλοφορίας του γραμματοσήμου η και σχετικού φακέλου, η τόσο σημαντική αυτή για τον τόπο μας αρχαιολογική ανακάλυψη που το κατατάσσει  στους κορυφαίους προορισμούς με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

 

 

         ΕΘΝΟΣΗΜΟ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Ερέτρια, 27. 09. 2017

                      

Γραφείο Δημάρχου

 

Ταχ. Δ/νση: Αρχαίου Θεάτρου 1

Τ.Κ.: 34008 Ερέτρια

Τηλ.:22290 62207

FAX:22290 62218    

Email: eretriad@otenet.gr

 
 

Προς:

Την Πρόεδρο του Δ.Σ. ΕΛΤΑ

κ. Ευφροσύνη Σταυράκη

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω για μια σπουδαία ανακάλυψη που έγινε στην ιστορική πόλη της Αμαρύνθου του Δήμου Ερέτριας.

Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, που εδώ και μισό αιώνα δραστηριοποιείται στην πόλη της Ερέτριας με επιστημονικό, ανασκαφικό και ερευνητικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, έφεραν στο φως ένα περίλαμπρο υπαίθριο τόπο λατρείας της αρχαιότητας, το περίφημο ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ναός αποτελούσε αντικείμενο έρευνας εδώ και έναν αιώνα περίπου και εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοκκλησιές στην Αμάρυνθο.

Με τις ανασκαφές να ξεκινούν από το 2012 και να αποκαλύπτουν τμήματα και μέρη κτισμάτων που οδηγούσαν στο σημείο ύπαρξης του ναού, εφέτος έγινε αποκάλυψη ενεπίγραφων βάσεων και ενσφράγιστων κεραμίδων με το όνομα της Αρτέμιδος, γεγονός που έδωσε στους αρχαιολόγους τη δυνατότητα να ταυτοποιήσουν και επίσημα το ιερό.

Αισθανόμαστε δέος και συγκίνηση μπροστά στην ιστορική ανακάλυψη, η οποία αλλάζει τα δεδομένα για τον τόπο μας, με  την αποκάλυψη αυτού του πολύτιμου αρχαιολογικού θησαυρού και μνημείου και το καθιστά σπουδαίο αρχαιολογικό προορισμό σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Σας καλώ, λοιπόν, με την αίγλη και τη δυνατότητα που έχουν τα ΕΛΤΑ να προβούμε από κοινού σε μια δράση επικοινωνίας και διάχυσης του πολιτισμικού αυτού θησαυρού, είτε με την έκδοση ενός επετειακού γραμματοσήμου ή μιας αυτοτελούς σειράς ή σχετικού φακέλου.

Η συνεργασία του Δήμου Ερέτριας, με την Εφορία Αρχαιοτήτων και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, θεωρείται δεδομένη και θα συμβάλλει στην υλοποίηση της ανωτέρω  ιδέας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση από μέρους σας.

Η Δήμαρχος

Αμφιτρίτη Αλημπατέ

Αναγνώστηκε 189 φορές

Print Friendly, PDF & Email