Σαββάτο 20 Οκτώβριου 2018

Eρέτρια

Εγκατάσταση προσφύγων σε Ξενοδοχείο στην Αμάρυνθο. Ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

       

    Τη Δευτέρα το πρωί πληροφορηθήκαμε, ο Δήμος, η Αστυνομία και οι κάτοικοι ότι εγκαταστάθηκαν 87 πρόσφυγες στο ξενοδοχείο ΣΤΕΦΑΝΙΑ της Αμαρύνθου και ότι συνολικά θα μεταφερθούν 180 πρόσφυγες.

 • Άμεσα η Δήμαρχος επικοινώνησε προφορικά και απέστειλε επιστολή στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων.
 • Κλήθηκε ο Επιχειρηματίας να καταθέσει τις απόψεις του.
 • Συνεδρίασε έκτακτα το Τοπικό Συμβούλιο Αμαρύνθου.
 • Το γεγονός εισήχθη και συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα στη προγραμματισμένη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 13/12/2017 όπου αποφασίστηκε:
 1. Η  επικαιροποίηση της αρίθμ. 130/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
 2. Συμφωνεί και συμπλέει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απευθυνόμενο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να εξαιρεθεί ο Δήμος Ερέτριας από την εγκατάσταση προσφύγων, τόσο γιατί δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές αλλά ιδιαίτερα λόγω του αρχαιολογικού χαρακτήρα της περιοχής, του πολιτισμικού ενδιαφέροντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ως τουριστικός Δήμος.
 3. Ζητά την ανάκληση της Σύμβασης και την έγγραφη διαβεβαίωση για το χρόνο διαμονής των προσφύγων στο Ξενοδοχείο και οποιοσδήποτε μελλοντικός σχεδιασμός εγκατάστασης προσφύγων στο Δήμο Ερέτριας θα γίνει με την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τελική απόφαση και σύμφωνα με το πλάνο και τις παραμέτρους, που θα προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
 4. Σύσκεψη με τους Υπουργούς (κ. Αποστόλου και κ. Μαυραγάννη) και τους Βουλευτές του Νομού, ώστε να μην παραταθεί το διάστημα παραμονής των προσφύγων στο Ξενοδοχείο ΣΤΕΦΑΝΙΑ της Αμαρύνθου και να δεσμευτούν να επέμβουν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να μην εγκρίνουν την εγκατάσταση των προσφύγων στο Δήμο Ερέτριας.
 • Οι ανωτέρω θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν με αντίστοιχες επιστολές του Υφυπουργού κ. Μαυραγάννη Ν. και του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Σπανού Φ. προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Ύπατη Αρμοστεία, την ΔΟΜ.

Επίσης προγραμματίζεται και σύσκεψη με τους Ξενοδόχους του Δήμου Ερέτριας, παρουσία του Προέδρου των Ξενοδόχων Ευβοίας.

Στη συνέχεια η Δήμαρχος, είχε συσκέψεις για το ίδιο θέμα με τη ΚΕΔΕ και παραστάσεις στο Υπουργείο Τουρισμού όπου ανάλυσε τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Τουριστικό Δήμο Ερέτριας από την εγκατάσταση προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Συνεδρίαση Δ.Σ. και στις συναντήσεις εκφράστηκαν και συζητήθηκαν η κατανόηση, αλληλεγγύη και ανθρωπιστική στάση που πρέπει να υπάρξει απέναντι στους πρόσφυγές ειδικά τις Άγιες ημέρες των Χριστουγένων.

 

                                                                                  

                                                                                  Η Δήμαρχος

                                                                            Αμφιτρίτη Αλημπατέ

Παραθέτουμε τις σχετικές επιστολές:

                      

             
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

   
Γραφείο Δημάρχου                                  Ερέτρια, 11.12.2017
Ταχ. Δ/νση: Αρχαίου Θεάτρου 1

Τ.Κ.: 34008 Ερέτρια

Τηλ.:22290 62207

FAX:22290 62218    

Email: eretriad@otenet.gr

                                 Αρ.Πρωτ.: 14449
    ΠΡΟΣ: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Υπόψη κ.  Giovanni Lepri

    ΚΟΙΝ:
 1. Υφυπουργό Υποδομών, κ. Μαυραγάνη Νικόλαο
 2. ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης)
 3. Περιφέρειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογιάννη Κώστα
 4. Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας,

κ. Σπανό Φάνη

       5.   Αντιπεριφερειάρχη Υγείας,

             κ .Αργύρη Δημήτριο

                                                                     

 

Αξιότιμε κ. Lepri,

 

Μετά λύπης μου επικοινωνώ μαζί σας για να σας καταθέσω την  έντονη δυσαρέσκεια τη δική μου ως Δήμαρχος αλλά και της τοπικής κοινωνίας για την απόφασή σας να εγκατασταθούν πρόσφυγες στο Δήμο Ερέτριας, χωρίς καν την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής.

Η εν κρυπτώ, ξαφνική και με τέτοιο τρόπο υλοποίηση της εγκατάστασης, ώστε να δημιουργηθεί τετελεσμένο γεγονός, έρχεται σε πλήρη αντίθεση και καταστρατηγεί τη συμφωνία που έχουμε συνάψει τον Απρίλιο του 2016 στην κοινή συνάντηση μας στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας, μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό και την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη Κώστα.

Σε αυτή τη σύσκεψη είχαν αναλυθεί οι λόγοι μη εγκατάστασης προσφύγων στο Δήμο Ερέτριας, με τον έντονο Τουριστικό χαρακτήρα του, οι ιδιαιτερότητες του τόπου και της τοπικής κοινωνίας και η συνάντηση είχε επισφραγιστεί με την ανάκληση της συμφωνίας για εγκατάσταση τους στο Ξενοδοχείο OLYMPIC STAR  και τη διαβεβαίωση εκ μέρους σας ότι ο Δ¨ημος Ερέτριας εξαιρείται από επιλέξιμος για εγκατάσταση προσφύγων, προς όφελος τελικά και των ίδιων των προσφύγων, αλλα και της τοπικής κοινωνίας.

Σε αντίθεση με την 130/2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας, η οποία σας διαβιβάστηκε, σήμερα Δευτέρα 11.12.2017 όλη η κοινωνία της Αμαρύνθου, η Δημοτική Αρχή και οι δημότες, πληροφορηθήκαμε ότι εγκαθίστανται πρόσφυγες στο Ξενοδοχείο της Αμαρύνθου, Στεφανία.

Αυτή η μεθόδευση: α. καταπατά τη συμφωνία, β. εκθέτει την Ύπατη Αρμοστεία, γ. εκθέτει τη Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη και δ. τέλος, είναι εις βάρος των προσφύγων γιατί η εγκατάστασή τους δεν έγινε προγραμματισμένα και η τοπική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να τους δεχτεί φιλικά.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ όπως άμεσα ανακαλέσετε τη συμφωνία που συνάψατε.

 

                                            Η Δήμαρχος

 

                                   Αλημπατέ Αμφιτρίτη

 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΥ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών

 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Κυρία Δήμαρχε,

κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σε συνέχεια της από 12/12/2017 αναφοράς μου στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στον ΟΗΕ (Γραφείο Αθηνών)  με κοινοποίηση στους γενικούς γραμματείς  των υπουργείων Εσωτερικών, Προστασίας του πολίτη και Τουρισμού, την οποία σας έχω καταθέσει από 13/12/2017  στον δήμο σας, όπου επισημαίνω, με αναφορά στα σχετικά νομοθετήματα, ότι η Αμάρυνθος είναι ένας από τους δύο τόπους στην Εύβοια, που είναι από το έτος 1976 χαρακτηρισμένος σταθερά ως αμιγής τουριστικός προορισμός,  διαθέτει νέα εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ παράλληλα στερείται οποιωνδήποτε αστυνομικών δυνάμεων, Θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας  τις ακόλουθες σκέψεις:

Προφανώς όλοι μας διαπνεόμαστε από συναισθήματα ανθρωπισμού και κατανοούμε το πρόβλημα των ανθρώπων, που με τη βία τις περισσότερες φορές, αναγκάσθηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους με προορισμό  την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ωστόσο, κατά την άποψη μου, στο μεσοδιάστημα, που οι άνθρωποι αυτοί, μέχρι να καταλήξουν στις χώρες της Βόρειας – Κεντρικής Ευρώπης, παραμένουν στην Ελλάδα, πρέπει η προσωρινή εγκατάστασή τους να γίνει στην  Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε μισθωμένες κατοικίες, ώστε να ΜΗΝ υπάρχει αφενός γκετοποίηση και αφετέρου διατάραξη της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών – κατοίκων μικρών κοινωνιών,  όπως η κοινωνία της  Αμαρύνθου.

Για τους λόγους αυτούς ζήτησα από τους πιο πάνω Διεθνείς Οργανισμούς:

1ον  Την αναστολή ισχύος  της ιδιωτικής σύμβασης, που ΚΑΚΙΣΤΑ και ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, υπέγραψε γνωστός επιχειρηματίας  από την Αμάρυνθο, κόντρα στο κοινό λαϊκό αίσθημα, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

2ον Την μεταστέγαση αυτών των ανθρώπων σε ιδιωτικές μισθωμένες κατοικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

3ον Την εξαίρεση της τουριστικής περιοχής Αμαρύνθου – Ερέτριας  από την οιανδήποτε τέτοια εγκατάσταση προσφύγων.

Στο πλαίσιο των άνω σκέψεων, θα ήθελα να σας παρακαλέσω και να σας ζητήσω, να ελέγξετε τις οφειλές  της επιχείρησης του ξενοδοχείου αυτού προς τον Δήμο και εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ότι υπάρχουν σοβαρές οφειλές από την μη καταβολή φόρου παρεπιδημούντων  και τελών  ύδρευσης, ή άλλες οφειλές, τότε ας εξετάσετε το ενδεχόμενο της διακοπής υδροδότησης  ή την λήψη άλλων διοικητικών μέτρων.

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

 

Νίκος Μαυραγάνης  


Eπιστολή κ. Φ. Σπανού

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έυβοια

 

Κύριε Υπουργέ, κύριοι εκπρόσωποι φορέων των Ηνωμένων Εθνών, Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ειδοποιηθήκαμε για την έλευση περίπου 90 προσφύγων και μεταναστών

προς εγκατάσταση στην πόλη της Αμαρύνθου, του Δήμου Ερετρίας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία των υπηρεσιών σας, καθώς επίσης και για τον προγραμματισμό μεταφοράς ακόμη περισσοτέρων, τις προσεχείς ημέρες. Σήμερα, 13 Δεκεμβρίου ο κύριος Έζδρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, μας ενημέρωσε πως η δράση έλαβε χώρα καθ’ υπόδειξη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αφορά περίπου 150 πρόσφυγες, οι οποίοι προορίζονται να παραμείνουν λίγες εβδομάδες, έως ότου προωθηθούν σε διαμερίσματα ανά την Επικράτεια.

Τόσο το γεγονός της μεταφοράς καθεαυτό, όσο και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, δίχως ειδοποίηση και συνεννόηση με οποιονδήποτε τοπικό φορέα (Δήμος Ερέτριας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ή έστω Αστυνομική Διεύθυνση Νομού Εύβοιας), δημιουργεί μεγάλα ζητήματα και προβλήματα με βέβαιο σοβαρό αντίκτυπο στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα, η Αμάρυνθος είναι μια περιοχή που έχει υποστεί βαθύ πλήγμα από την πολυετή οικονομική κρίση και το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό του πενιχρού εισοδήματος των κατοίκων της προέρχεται από τις υπηρεσίες τουρισμού και εστίασης. Καθίσταται απόλυτα σαφές και προκύπτει από απολύτως αντικειμενικά τεχνοκρατικά δεδομένα –και δίχως ίχνος ρατσιστικής ή άλλης διάκρισης- ότι η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση, τόσο του εγχώριου τουρισμού, όσο και του εξωτερικού. Μια τέτοια, δε, εξέλιξη, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην τοπική οικονομία και κατά συνέπεια τον κοινωνικό ιστό της περιοχής.

Περαιτέρω, η κοινωνία της Αμαρύνθου αναστατώθηκε πολλαπλά κατά το τελευταίο διάστημα από προηγούμενες προσπάθειες εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε εγκαταλελειμμένες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα, μεταξύ του κ. Lepri, της Δημάρχου Ερέτριας κ. Αλημπατέ και του υπογράφοντος. Στην εν λόγω συνάντηση, αφότου εξηγήσαμε αναλυτικά τα δεδομένα της περιοχής στον κ. Lepri, λάβαμε τη ρητή του διαβεβαίωση ότι οριστικά εξαιρείται ο Δήμος Ερέτριας από το πρόγραμμα εγκατάστασης προσφύγων και ότι σε οποιαδήποτε σκέψη εγκατάστασης σε άλλη περιοχή, θα λαμβάναμε άμεση ενημέρωση, ώστε να το εξετάσουμε από κοινού.

Δυστυχώς, καμία από τις δύο ανωτέρω δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε και αντιθέτως, προχώρησε ολόκληρη διαδικασία σύναψης σύμβασης με τοπικό ξενοδοχείο και εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών εν κρυπτώ, «κάτω από τη μύτη» των φορέων και των πολιτών, που εσείς είχατε καθησυχάσει. Εξαιτίας αυτού, αλλά και της γενικότερης ρευστότητας στα δεδομένα της υπόθεσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι αδύνατο να εφησυχαστούμε με τις διαβεβαιώσεις σας περί ελάχιστου χρόνου παραμονής των ανθρώπων αυτών στην Αμάρυνθο, όσο καλόπιστα και αν τις προσφέρετε. Εξάλλου, παρόμοιες εγγυήσεις δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν σε πλήθος περιστάσεων του προσφυγικού ζητήματος.

Με βάση τα ανωτέρω, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της τάξης και εκπροσωπώντας μια ανάστατη κοινωνία, σας καλούμε όπως άμεσα:

Μας ενημερώσετε επισήμως με ποια διαδικασία, με τίνος συναίνεση και κατόπιν ποιας συνεννόησης προβήκατε στην ενέργεια της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Αμαρύνθου.

Ανακαλέσετε τη σχετική σας απόφαση και μεριμνήσετε να προσφέρετε μια κατάλληλη στέγη σε μια κατάλληλη περιοχή σε αυτούς τους τόσο ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Όπως σας είχαμε αναφέρει και στη μεταξύ μας συνάντηση, είμαστε απόλυτα διαθέσιμοι να συνεργαστούμε για την εξεύρεση τέτοιων χώρων εκτός Δήμου Ερετρίας.

Αναθεωρήστε κάθε σχετικό σχεδιασμό σας για το μέλλον προς την ανωτέρω κατεύθυνση.

 

Καταληκτικά, και όπως εμφατικά έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, η κοινωνία της Εύβοιας και του Δήμου Ερέτριας είναι απολύτως αλληλέγγυα στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των προσφύγων. Ακριβώς, δε, η λεπτότητα του ζητήματος είναι που επιβάλλει πριν από κάθε απόφαση εγκατάστασης, να προηγείται διάλογος και συνεργασία, στην κατεύθυνση της σωστής χωροθέτησης και της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

Με τιμή,

Φάνης Σπανός
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έυβοιας

  

 

Αναγνώστηκε 245 φορές

Print Friendly, PDF & Email