Παρασκεύη 25 Μάιου 2018

Eρέτρια

Ενημερωτική συνάντηση για το ζήτημα της νομιμοποίησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Ο Δήμος Ερέτριας αρωγός στην νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ενδυνάμωσης της τοπικής αγροτικής οικονομίας

Ενημερωτική συνάντηση για το ζήτημα της νομιμοποίησης των σταυλικών και εν γένει κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (4 Απριλίου) στο κτήριο του ΚΕΠ στην Ερέτρια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής Νίκος Μαυραγάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης & Τεχνικών Έργων Γιάννη Λάμπρου, ειδικοί επιστήμονες-υπάλληλοι των συναρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας , ο εκπρόσωπος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου Πέτρος Κυριαζής και πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Στα όρια της επικράτειας του Δήμου Ερέτριας λειτουργούν 140 μικρές και μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες.

Το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων και των συνοδών καταλυμάτων των κτηνοτρόφων,  αποτελεί μείζον ζήτημα για την τοπική αγροτική οικονομία, μιας και η αδειοδότησή τους θα σημάνει αυτόματη ανάκληση των όποιων εκδοθέντων διοικητικών πράξεων επιβολής προστίμου, αποβολής και κατεδάφισης  και θα βάλει τέλος στα προβλήματα από τη γειτνίαση με οικιστές ενώ παράλληλα, θα αποτελεί αυστηρό προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

 

Οι κτηνοτρόφοι, από πλευράς τους, θέτουν ζητήματα γραφειοκρατίας, από τις αλληλεπικαλύψεις των συναρμοδίων υπηρεσιών καθώς και κόστους της διαδικασίας, που προβλέπει τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης, χάρτες ΓΥΣ με προσαρτημένο τον πίνακα ελαχίστων αποστάσεων από οικιστικές ζώνες και παράβολο.

Η μεγάλη τους πλειοψηφία είτε λόγω υποκειμενικών (οικονομική δυσπραγία, προβληματικοί τίτλοι ιδιοκτησίας κ.α.) είτε λόγω αντικειμενικών (απουσία καθορισμού χρήσης γης, κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων κ.α.) αιτιών, δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια εγκατάστασης.

 

Ήδη, η παράταση της σχετικής διαδικασίας νομιμοποίησης (που έληγε στις 11 Μαρτίου) με ταυτόχρονη εξαίρεση της εφαρμογής των όποιων διοικητικών πράξεων περί αυθαιρέτων, δρομολογήθηκε.  Με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου έγινε γνωστό ότι με νομοθετική πρωτοβουλία (την οποία είχε επιδιώξει και ο παριστάμενος Βουλευτής) θα οριστεί ως νέα προθεσμία η 12η Σεπτεμβρίου 2016.

 

Η Δήμαρχος, με την παρουσία της στη σύσκεψη, επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος, όπως και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, στέκεται αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Κάλεσε τους κτηνοτρόφους της περιοχής να ανταποκριθούν στη διαδικασία  νομιμοποίησης των αυθαιρέτων εγκαταστάσεών τους και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες να σταθούν συμπαραστάτες, ελαχιστοποιώντας τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Και προανήγγειλε νέα στοχευμένη σύσκεψη, με αντικείμενο τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή της διαδικασίας και ειδικότερα, την αντιμετώπισή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 468 φορές

Print Friendly, PDF & Email