Τετάρτη 21 Μάρτιου 2018

Eρέτρια

«H πινακοθήκη των ηλιθίων» – Παραδοσιακοί χοροί & τραγούδια από Ελλάδα και Ρουμανία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/7/13

Ένα ιδιαίτερο «πάντρεμα» με χορούς και τραγούδια από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι  κάτοικοι και οι επισκέπτες του Δήμου Ερέτριας, την Παρασκευή  12 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Αμαρύνθου.

Συγκεκριμένα,  την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013, στις 21.00, στην κεντρική πλατεία Αμαρύνθου παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί της Ρουμανίας από τα συγκροτήματα «Floare De Colt C.Lung Moldovenesc» υπό τον καθηγητή Liviu Bosneag και «Doruletul Mioveni» υπό την καθηγήτρια Μaria Comanoiu καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία «Corala Academica Bucovina», υπό τον μαέστρο Emil Forfota. Επίσης, τραγούδια ερμήνευσε η χορωδία Ψαχνών «Η Έκφραση» και χορούς ο χορευτικός σύλλογος «Χ’οροβίαι» από τις Ροβιές Ευβοίας.

Τα ρουμάνικα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα ήλθαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο προγράμματος της UNESCO που επιδιώκει την ανάδειξη του πολιτιστικού χώρου, ο οποίος είναι κοινός για τους ευρωπαίους. Βασίζεται επίσης, στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της ανάπτυξης συνεργατικών δραστηριοτήτων μεταξύ πολιτιστικών παραγόντων από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με σκοπό να ενθαρρύνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Ο δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν στόχο όχι μόνο την ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου αλλά και την ενίσχυση της διακρατικής κυκλοφορίας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πρόγραμμα της UNESCO εντάσσεται και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιουλίου 2013, στις 21.00,  στην κεντρική πλατεία της Ερέτριας, την πλατεία Ηρώου, όπου η δημοφιλής Ρουμάνικη χορωδία «Ars Nova Pitesti» θα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια και όπερα.

 Το Σάββατο και την Κυριακή 14 και  15 Ιουλίου 2013, στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του σχολείου της  Άνω Βάθειας, η θεατρική ομάδα «Κύκλος» παρουσίασε το έργο “η πινακοθήκη των ηλιθίων” του Νίκου Τσιφόρου. Η θεατρική ομάδα απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους θεατές ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία –  Μιλτιάδης Παπανάγνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ονειροπόλος Κύριος – Ιωσίας Τέριγκτον –  Νίκος Αντωνίου, Τζα-Μα-Φου –  Ηρώ Παπαγεωργίου, Αλίντα Πασκουάλε –  Γεωργία Μαρίνου, Ανδρέας Ντενιέ- Ηρακλής Ντούρμας, Κα Μαντελέν –Μαρία Κατσιγιάννη, Τζιακόμο- Ζωέμπορος-  Γιώργος Βρετουδάκης, Γκασπάρ  – Νταιάνα Πλιμμ – Κων/να Αλεξανδρή, Σεσίλ – Δέσποινα Σταματούκου, Χουάν – Κος Λεξ – Αντώνης Λαζάρου, Μελανία – Αφροδίτη Κούτσουρου,  Γιοβάνα Μπορν – Μαντώ Μπόικου.

Σκηνικά – κοστούμια μακιγιάζ: Θ.Ε.Κ, μουσική επιμέλεια: Νίκος Αντωνίου, επιμέλεια σκηνικών: Βάσω Μίζου, μακέτα αφίσας και προγράμματος: Μίνα Μανούσου, φροντιστής σκηνής: Δημήτρης Καραδήμος, βιντεοσκόπηση: Χρήστος Δήμας.

Σημείωση: περισσότερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μπορείτε να δείτε σε δύο διαφορετικά άλμπουμ στο λογαριασμό που διατηρεί ο Δήμος Ερέτριας στο facebook.

Αναγνώστηκε 2209 φορές

Print Friendly, PDF & Email