Πέμπτη 21 Φεβρουάριου 2019

Ένας χρόνος «Καλλικράτης»: Ο Δ.Ερέτριας προχώρησε στη δημιουργία νέων δομών, στην τακτοποίηση οικονομικών και στη χάραξη μεγαλόπνοων έργων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/1/12

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την  Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το γνωστό σε όλους μας πρόγραμμα  «Καλλικράτης»  κατά τον οποίο ο Δήμος Ερέτριας δεν αναλώθηκε μόνο στη δημιουργία και στη λειτουργία των νέων δομών,  αλλά και στην τακτοποίηση των οικονομικών, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στη χάραξη μεγαλόπνοων έργων που θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή μας και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Παρά το ότι οι δυσκολίες ήταν πολλές κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων που προβλέπει ο Καλλικράτης, ο δήμος Ερέτριας κατάφερε να εντάξει δύο προγράμματα στο ΕΣΠΑ, να υλοποιήσει έργα σε όλη την περιφέρεια του δήμου και να χαράξει νέα.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων στην Αμάρυνθο που αγγίζει τα 17.510.000 ευρώ.

Επίσης, έχει ενταχθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Άγιο Δημήτριο Αμαρύνθου. Το έργο κοστολογείται περίπου στο 1.000.000 ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό της Ερέτριας προκειμένου να ενταχθεί και αυτή στο ΕΣΠΑ. Το έργο προβλέπει την αγορά οικοπέδου έναντι 60.000 ευρώ στο οποίο θα στεγαστεί η μονάδα. Ως ανταποδοτικό όφελος θα παρέχεται  νερό για πότισμα στις γειτονικές περιοχές.

 Για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στη Σέτα, ο δήμος Ερέτριας έχει κάνει αίτηση για την  ένταξή του (στο ΕΣΠΑ;;;).  Κοστολογεί δε το έργο στο 1 εκατ. ευρώ.

Μεγαλόπνοο είναι και το σχέδιο για μεταφορά των υδάτων της Σέτας στο Γυμνό, με τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού (θα πουλά ρεύμα στη ΔΕΗ) και διυλιστηρίου που θα διαχωρίζει το νερό σε τρία σημεία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να δημιουργηθεί υδροταμιευτήρας ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης 15.000 κατοίκων. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η μελέτη που θα ορίζει αφενός τη χωροθέτηση του έργου και αφετέρου τους περιβαλλοντικούς όρους. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ και ο δήμος κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.

Για πρώτη φορά είναι υπό αξιολόγηση σχέδιο ανάπλασης της Γυμνού. Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου κοστίζει 20.000 και 674.000 η ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής.

Ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της Ερέτριας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ αναμένεται να «ξεπαγώσει» και ο αντίστοιχος της Αμαρύνθου.

Υπό εκκαθάριση είναι το Νησί των Ονείρων. Πρόκειται για ένα στολίδι για τον δήμο Ερέτριας, το οποίο πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ο δήμος βρίσκεται σε επαφές με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού προκειμένου να το ενοικιάσει.

Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου αναμένεται να διατεθούν:

-274.000 στον περιφερειακό δρόμο που ενώνει την Αμάρυνθο με το Γυμνό.

-615.000 για την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Σέτα προς Μετόχι.

-135.000 για ασφαλτοστρώσεις στην Αμάρυνθο.

– 38.000 για ασφαλτοστρώσεις στη Σέτα.

– Επίσης έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις στην Άνω Βάθεια.

Στα  μεμονωμένα έργα περιλαμβάνονται:

– Η επισκευή και επέκταση των κιγκλιδωμάτων σε ολόκληρη την παραλία της Αμαρύνθου. Επίσης γίνεται αλλαγή του φθαρμένου δαπέδου.

– Η δημοπράτηση του έργου αναμόρφωσης του ΚΕΠ, η δημιουργία αίθουσας δημοτικού συμβουλίου στην Ερέτρια.

– Το βάψιμο του Γυμνασίου και Λυκείου Αμαρύνθου έναντι 23.000 ευρώ.

– Η Επισκευή του πεζόδρομου της Αρχαίου Θεάτρου στην Ερέτρια (12.000 ευρώ) .

– Η εκχώρηση του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμου, που είναι θέμα εβδομάδων όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Βασίλη Βελέντζα.

Καθοριστικός παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη του δήμου είναι το γεγονός ότι κατάφερε να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια η οποία του δίδει τη δυνατότητα να εκτελεί τα έργα που επιθυμεί.

Επίσης, η ΔΕΥΑ καθαρίσθηκε από το μαύρο παρελθόν της και  βγήκε από τον Τειρεσία. Έκλεισε για το 2011 η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο δήμο και στη ΔΕΥΑ, και η Ερέτρια πλήρωσε όλα τα τέλη κυκλοφορίας και τις ασφάλειες για όλα τα οχήματά της κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Μεταξύ άλλων ο δήμος Ερέτριας προχωρά στην επισκευή των παλαιών οχημάτων που παρέμεναν αχρησιμοποίητα στο αμαξοστάσιο. Επίσης, αναζητά κτήριο για τη δημιουργία ΚΑΠΗ στο Γυμνό.

Σημαντικό βήμα προς τη σύνδεση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και την περεταίρω τουριστική τους ανάπτυξη είναι η δημιουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας. Τους επόμενους μήνες ο δήμος Ερέτριας πρόκειται να αγοράσει από την ΕΘΕΛ λεωφορεία, τα οποία με δρομολόγια κάθε μία ώρα θα συνδέουν όλες τις περιοχές του δήμου με συμβολικό κόμιστρο.

Ακόμη και αν προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις από τη σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα ο δήμος έλαβε μια σειρά από αποφάσεις που στόχο έχουν την εφαρμογή των νόμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση προκειμένου να απομακρυνθούν οι παράνομες ξύλινες κατασκευές που υπάρχουν στην παραλία της Ερέτριας, οι οποίες εμποδίζουν την ελεύθερη προσβαση των πολιτών στον αιγιαλό. Ορισμένοι καταστηματάρχες έχουν συμμορφωθεί και απομένει να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι.

Mεταφέρθηκε η λαϊκή αγορά της Ερέτριας σε νέο χώρο και σε νέα ημέρα καθώς η λειτουργία της την Κυριακή ήταν παράνομη. Συγκεκριμένα, γίνεται πλέον Σάββατο στον κόμβο της Ερέτριας.

 

Αναγνώστηκε 855 φορές

Print Friendly, PDF & Email